Каховка
» » Парламент підтримав законопроект "Народного фронту" про 75% української мови на телебаченні

    Парламент підтримав законопроект "Народного фронту" про 75% української мови на телебаченні


    Верховна Рада ухвалила законопроект авторства членів фракції "Народний фронт", який вводить норму про 75% української мови на телебаченні.

    Відповідне рішення підтримали 269 народних депутатів.

    Голова Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник керівника фракції "Народний фронт", співавтор законопроекту Вікторія Сюмар заявила перед голосуванням, що сьогодні Верховна Рада має шанс "зробити справді історичне рішення в напрямку української культури".

    "Тому що це закон не лише про телебачення - це закон про розвиток української культури", - наголосила вона.

    Під час розгляду законопроекту у другому читанні народні депутати розглянули близько 150 поправок, деякі з яких були спрямовані на нівелювання норм закону.

    Так, наприклад, один з представників Опоблоку пропонував звузити дію закону лише "для державних ЗМІ", на що голова профільного комітету порадила йому краще вивчати українське законодавство та нагадала, що в Україні вже немає державних ЗМІ.

    Разом з тим, Вікторія Сюмар зауважила, що цей законопроект став "продуктом значного компромісу між різними політичними силами і комітет зважував кожну поправку".

    Так, наприклад, замість добового вимірювання телеефіру щодо дотримання норм закону було запропоноване потижневе вимірювання. Вікторія Сюмар зазначила, що така норма, крім іншого, обумовлена і технологічними вимогами, оскільки на відміну від радіостанцій телеканали планують програмну сітку на тиждень, а не на добу.

    Крім того, закон передбачає, що радянські фільми, тобто ті, що були вироблені до 1991 року, будуть субтитруватися українською мовою замість дублювання.

    Загалом Вікторія Сюмар наголосила, що всі фільми та серіали на телебаченні мають бути озвучені чи продубльовані українською мовою, окрім радянських, які не потрапляють до 75% квоти.

    Так само була підтримана поправка про стягнення штрафу у 5% від ліцензійного збору з тих телеканалів, які будуть порушувати закон. При цьому до систематичних порушників можуть бути застосовані більш жорсткі санкції.

    Народний депутат також повідомила, що телеканалам надається один рік перехідного періоду для виконання норм закону, а сам закон почне діяти через чотири місяці після набуття чинності.

    Як наголосила Вікторія Сюмар, ухвалений закон цілком відповідає європейській практиці.

    "Тут багато говорили про тоталітаризм, що це нібито нав'язування більшістю волі меншості, що це не європейські стандарти. Це абсолютно європейські стандарти. Такі закони існують в низці країн Європи. Тому тоталітаризм був, коли на українській землі знищували українську мову і забороняли нею говорити. Досить займатися підміною понять", - наголосила вона.

    "Цей закон буде працювати на Україну, на українську культуру, на українських виконавців, акторів, режисерів і на кожного, хто просто шанує свою країну, в якій народився, живе і розвивається", - підсумувала заступник керівника фракції "Народний фронт".



    источник НФ


    Похожие новости
  • Кремль панікує через квоти для української мови - ми на правильному шляху, - заява "Народного фронту"
  • Парламент має ухвалити закон про 75% мовлення державною мовою на телебаченні, - Микола Княжицький (відео)
  • В умовах війни та економічних проблем ми не маємо забувати про захист та розвиток української мови, - Андрій Тетерук (відео)
  • Завдання №1 для суспільного мовника – завоювати довіру глядачів завдяки високим стандартам та якісному цікавому контенту, - Вікторія Сюмар
  • Ігор Пастух розповів про принципову позицію «Народного фронту»

Добавить комментарий
  • wink winked smile am
    belay feel fellow laughing
    lol love no recourse
    request sad tongue wassat
    crying what bully angry
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

Запрещено использовать не нормативную лексику, оскорбление других пользователей данного сайта, активные ссылки на сторонние сайты, реклама в комментариях.

Погода
    Погода
    Погода в Каховке

    влажность:

    давление:

    ветер:


Валюта
    Информер курса валют

    ***
Фото новини
події дня
Новi статтi
09 октябрь І знову про проблеми садівників - Максим Бурбак

06 октябрь Від щирого серця вітаю рідні Чернівці з 610 річницею! - Максим Бурбак

05 октябрь Таких управителів житлових будинків «вибрала» нова міська влада - Максим Бурбак

05 октябрь Сьогодні новообрані члени ЦВК прийняли присягу - Максим Бурбак

04 октябрь «Народний фронт» підтримує законопроект про українську мову, який є вимогою учасників

Топ новини