Каховка
» » Відтепер кожен громадянин має можливість напряму звертатися до Конституційного Суду

    Відтепер кожен громадянин має можливість напряму звертатися до Конституційного Суду


    Відтепер кожен громадянин має можливість напряму звертатися до Конституційного Суду

    Запровадження інституту конституційної скарги дає кожному громадянину можливість напряму звертатися до Конституційного Суду щодо незаконних судових рішень чи невідповідності того чи іншого закону Конституції України.

    Про це заявив представник фракції “Народний фронт”, перший заступник голови Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, співавтор закону про Конституційний суд Леонід Ємець в ефірі одного з телеканалів, коментуючи підписання відповідного закону президентом.

    Він нагадав, що до того, як був ухвалений закон про Конституційний Суд, ексклюзивним правом звертатися з конституційною скаргою до КСУ раніше мали лише ТОП-чиновники, серед яких виключно президент, судді Верховного Суду та група з 45 народних депутатів (один чи кілька депутатів не могли звернутися до КСУ, - Ред.).

    “Більше жоден суб'єкт не міг звернутися до Конституційного Суду. Уявіть, які шанси у звичайного громадянина були захистити свої інтереси у Конституційному Суді, якщо для цього йому потрібно було заручитися підтримкою 45 народних депутатів або президента. Шанси, м'яко кажучи, невисокі”, - пояснив парламентар.

    За його словами, новий закон запроваджує інститут конституційної скарги — “один з найбільш інноваційних демократичних інститутів, який притаманний навіть не всім європейським країнам із розвинутою демократією”.

    “Насправді, це унікальне право. Тепер кожен громадянин може напряму звернутися до Конституційного Суду, якщо вважає, що рішення, які прийняті щодо нього у суді, незаконні і не відповідають Конституції України. Це може бути буть-що: пенсійна реформа, медична реформа, будь-який закон, який зачіпає інтереси та права громадян, а ці інтереси та права захищені Конституцією”, - заявив Леонід Ємець.

    “Можливо, колись про цей парламент будуть згадувати саме через те, що він запровадив конституційну скаргу”, - додав він.

    Крім того, як наголосив народний депутат, навряд чи слід очікувати, що відтепер Конституційний Суд “завалять мільйонами скарг”. Ємець зауважив, що КСУ не займається окремими спорами, а лише визначає відповідність Конституції України того чи іншого закону. Тому ухвалення Конституційним Судом рішення по тому чи іншому питанню пришвидшить у майбутньому розгляд аналогічних справ у КСУ, а також зробить непотрібним подання майбутніх десятків тисяч схожих скарг, оскільки питання вже буде чітко розтлумачене Конституційним Судом.

    “Кожен громадянин має бути впевненим, що незалежно від того, який закон ухвалить Верховна Рада у майбутньому, якщо цей закон буде суперечити Конституції, не треба бути залежним від президента або десятків народних депутатів, можна напряму вирішити це питання”, - підсумував Леонід Ємець.



    джерело НФ


    Похожие новости
  • Леонід Ємець: Депутати мають працювати над законами, а не йти на канікули
  • Ігор Алексєєв: Закон про Конституційний Суд є завершальним етапом судової реформи (відео)
  • Павло Петренко: Позов до суду ООН проти Росії - робота команди за дорученням Прем’єра Арсенія Яценюка (відео)
  • В умовах війни та економічних проблем ми не маємо забувати про захист та розвиток української мови, - Андрій Тетерук (відео)
  • Леонід Ємець: Новий закон про Конституційний Суд виписує чіткі правила для роботи суддів (відео)

Добавить комментарий
  • wink winked smile am
    belay feel fellow laughing
    lol love no recourse
    request sad tongue wassat
    crying what bully angry
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

Запрещено использовать не нормативную лексику, оскорбление других пользователей данного сайта, активные ссылки на сторонние сайты, реклама в комментариях.

Погода
    Погода
    Погода в Каховке

    влажность:

    давление:

    ветер:


Валюта
    Информер курса валют

    ***
Фото новини
події дня
  • 29 апрель

    Суд продовжив термін утримання під вартою Петра Михальчевський

    Херсонський міський суд продовжив на два місяці термін утримання під вартою Петра Михальчевський, колишньому "міністру охорони здоров'я" анексованого

    Подробнее 0
Новi статтi
29 апрель У Херсоні маленька дівчинка випала з вікна багатоповерхівки

29 апрель Суд продовжив термін утримання під вартою Петра Михальчевський

29 апрель З 14 травня в Генічеському районі почне патрулювання поліція Криму

29 апрель Проїзд на відкриття туристичного сезону на Кам'янській Січі буде безкоштовним

28 апрель У Каховці двоє малюків опинилися замкненими в будинку

Топ новини